/

15 Mart 2023

Web Sitesi Tasarlarken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Nokta

Gelin beraber nelere dikkat etmemiz gerektiğine göz atalım.

Bildiğiniz üzere, içinde bulunduğumuz çağda, herkes akıllı telefon veya internet bağlantısı olan dizüstü bilgisayar anahtar kelimesini parmak uçlarıyla manipüle ediyor. Yeni teknolojiye sahip internet artık dünyayı ileriye taşıyor. Genel kontrolü eline alan internetin, herkesin hayatının büyük bir bölümünde çalıştığını söyleyebilirsiniz.

Çevrim içi ticaret için artan fırsatlarla dolu bu mevcut dünyada çok iyi biliyorsunuz ki, bir web sitesi olmadan işinizi inanılmaz bir şekilde ilerleyemezsiniz. Çevrimiçi iş hedef kitlenizi ve ticari itibarınızı büyütmek istiyorsanız, işletmenizi çevrimiçi dünyanın önünde temsil etmenin tek yolu web sitesidir. Pazarınızda iyi bir görünüm geliştirmek için bir web sitesine sahip olmak yeterli değildir, Sosyal Medya Pazarlaması da gereklidir. Bir önceki yazımda sosyal medya pazarlamasının öneminden bahsetmiştim, hala okumadıysanız bir göz atın.

Bu yazıda, bir işletme için web sitesi geliştirme hakkında tartışacağız. Bu nedenle, web siteniz üzerinde çalışmaya başlamadan önce aklınızda bulundurmanız gereken birçok faktör vardır. İşte bir web sitesi tasarlarken aklınızda bulundurmanız gereken ilk 10 nokta.

Alan Adı

İyi alan adlarını elde etmek daha zordur, bu nedenle çok değerlidirler. Alan adınız ayrıca kim olduğunuzu tanımlar ve size çevrimiçi ortamda istediğiniz marka bilincini verir.

Alan adı seçerken dikkat edilmesi gerekenler
  1. Kısa ve basit tutun
  2. Kolayca bulunabilmesi için bir anahtar kelimeyi bir alan adında tutmaya çalışın.
Alan adı seçerken kaçınılması gerekenler
  1. Yanlış yazılmış alan adını seçmeyin
  2. Tireli etki alanı almayın
  3. Rakamlardan kaçının

Hosting (Barındırma)

Güvenilir olanı seçin ve ne kadar kapasiteye ihtiyacınız olduğuna bakın. Bununla birlikte kullandıkları teknolojilerin güncel olmasına ve network altyapısının güçlü olmasına dikkat edin.

Barındırma hizmetini seçerken dikkat edilmesi gerekenler
  1. Web Hosting fiyatı.
  2. Disk alanı
  3. Web Sitesi Gereksinimi
  4. Müşteri desteği
  5. Web barındırma Kontrol paneli.

Amaç ve Teknoloji

Web sitenizin bir amacını, neden bir web sitesi yapacağınızı tanımlamanız en önemlisidir. İş amaçlı mı yoksa okuyucularınıza ürününüz hakkında bilgi vermek için mi tasarlıyorsunuz yoksa bir e-ticaret sitesi mi geliştireceksiniz? Web sitenizi geliştirmek istediğiniz teknolojinizin seçimini kolaylaştıracaktır. HTML5’i, WordPress, Joomla, Magneto, Drupal gibi herhangi bir CMS’yi veya herhangi birini kullanabilirsiniz. Amacınız ve planınız netleşirse, Web tasarımcınızın size en iyi web tasarım hizmetlerini en iyi düzeyde sağlamasına yardımcı olacaktır.

Renk ve Düzen

Herkesin dediği gibi “İlk İzlenim Son İzlenimdir” bu faktör Web Sitesinde de geçerlidir. Web sitenizin düzeni, web sitenize ilk izlenimi verir. Doğru renk kombinasyonu ile grafik tasarımın yardımıyla mükemmel bir çerçeve oluşturabilirsiniz. Web sitesi rengi, iş ortamınız gibi olmalıdır, bu nedenle doğru renk kombinasyonunu seçin. Renk efekti, web sitenizin verdiği his ve düzgün Düzen her zaman tercih edilir, ancak altbilgiyi de unutmayın. Web sitenizi mobil uyumlu hale getirmeyi unutmayın çünkü Google yalnızca mobil uyumlu veya duyarlı web sitelerine önem vermektedir.

Çekici Tasarım ve İçerik

Web siteniz, kullanıcıya İyi ve bilgilendirici bir içerik sağlamalıdır. Bir arama motorunda üst sıralarda yer almak için içeriğinizde uygun anahtar kelimeleri hedefleyin. Dil, Video, Resim vb. içerik türlerinin o web sitesinin ne kadar hızlı veya yavaş yükleneceği üzerinde etkisi vardır. Kalite tasarımı, yeteneğinizi ve profesyonelliğinizi temsil eder. Yani ikisi de eşit öneme sahiptir.

Web Sitesinde Kolay Gezinme ve Yükleme

Navigasyon, kullanıcının bir sayfadan başka bir sayfaya geçmesine yardımcı olur. Yalnızca iyi bir gezinme daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayabilir ve web sitenizde iyi bir kullanıcı deneyimi yoksa insanlar size geri dönmeyeceklerdir. Bu yüzden web sitenizde kolay bir gezinti yapmak gereklidir. Web sitenizin başarısını etkileyen diğer bir faktör de yükleme süresidir, bu nedenle web sitenizin yüklenme süresinin iyi olduğundan emin olun. Web sitenizin yükleme süresini artırmak için gereksiz komut dosyaları, reklamlar, ağır resimler, flaşlar vb. eklemekten kaçının.

Güncellik ve Geniş Tarayıcı Desteği

İyi bir web sitesi, Chrome, Firefox, Opera ve Safari gibi her tür modern Tarayıcıda düzgün bir şekilde görüntülenmelidir. Ve bildiğiniz gibi, nişinizle ilgili rakip web siteniz de var, bu nedenle web sitenizin diğerlerinden farklı olduğundan emin olun ve ziyaretçilerin geri gelmesini sağlamak için web sitenizi düzenli olarak güncel tutun.

Tipografi ve Sosyal Medya

Tipografinizi seçin, okunabilir bir yazı tipi kesinlikle önemlidir çünkü içeriğinizi okurken insanların gözlerini kısmasını istemezsiniz. Sosyal medya pazarlaması, başarılı olmanıza ve rekabetçi pazarınızda olumlu bir görünüm elde etmenize yardımcı olur. Potansiyel kitlenize ulaşmak ve onlarla etkileşime geçmek için sosyal medyanın harika bir kaynak olduğunu söyleyebilirsiniz. Sosyal medyadan faydalanmak için bu kaynağı mükemmel bir şekilde kullanmanız yeterli.

Güvenlik & Güvenilirlik

Güvenlik, özellikle banka hesabı bilgileri, giriş bilgileri vb. kullanıcı bilgilerini toplarken gereklidir. Bir web sitesi oluştururken web sitenizdeki en iyi güvenlik sistemini kullandığınızdan emin olun. Hatta alan adınızı SSL sertifikası ile güvenli hale getirmeniz gerekiyor.

Altbilgi (Footer)

Altbilgi, bir sitede birçoğumuza göre önemli olan birşey olarak görünmeyebilir, ancak iyi tasarlanmış bir altbilgi ile ziyaretçilerin ilgisini çekebilir ve sitede daha uzun ve rahat zaman geçirmesine olanak tanır.

Sonuç olarak

Yukarıda bahsedilenler bir web sitesi geliştirirken akılda tutulması gereken temel noktalardır. Bir web sitesi tasarlarken akılda tutulması gereken ilk ve en önemli şey, web sitesinin okuyucuları memnun etmesi ve dikkatlerini çekebilmesidir. Burada kısaca tüm noktalara değineceğim.

Bunlardan başlıcaları
  1. Düzeni basit ve temiz tutun
  2. Daha iyi okunabilirlik için etkili tipografi kullanın
  3. Müşteri merkezli renk temasını kullanın
  4. Gezinmeyi kolaylaştırın
  5. Uygun tasarımla site yükleme süresini azaltın
  6. Hızlı bağlantılar için üstbilgi ve altbilgi ekleyin

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!